25 Ağustos 2015 Salı

NVIDIA vs AMD - 2015'TE GÜÇLÜ BİR BİLGİSAYAR NASIL TOPLANIR?

      Hardcore oyuncular son model çipsetlere ve ekran kartlarına sahip sistemler için hiçbir zaman para harcamaktan çekinmemişlerdir. Bunda sonra da oyun deneyimi ve performansını geliştirmek için yeni parçalar ve komponentler için para yatırmaya devam edecekler. 

        Fakat bütün masaüstü bilgisayar kullanıcıları çok pahalı yüksek düzeyde ekran kartlarına sahip sistemleri tercih etmiyor ve daha satın alınabilir sistemler kurmaya çalışıyorlar. Bildiğiniz üzere günümüzde en büyük iki grafik işlemcisi AMD ve Nvidia. Bu yüzden grafik işlemcisi seçiminde zaten adresler belli ve bu markalar arasında her bütçe için çok sayıdaki modelleri de mevcut. Şimdi ise birlikte nasıl bütçemize uygun "güçlü" bir sistem toplayabiliriz bakalım;


       Eğer ekran kartı için 350-600 TL arası bir ücret ödemek istemiyorsanız 6 çekirdekli bir  i7 işlemciye ihtiyacınız olacaktır ki bu da size 1000 TL üzeri bir paraya mal olacaktır. Fakat bu da en iyi çözüm olmayacaktır tabi ki de, çünkü PC'deki oyun deneyiminiz herhangi bir konsoldaki oyun deneyiminiz gibi olmayacaktır. Eğer intel i5 4460 gibi bir işlemci seçecek olduğunuzda da Intel'in Haswell mimarili çiplerinin performansını alamayacaksınız.

       İyi bir kombinasyon örneği verecek olursak; i5 bir işlemci ile birlikte  Gigabyte H81M-S2H micro-ATX anakart($52) iyi bir ikili oluşturacaktır. Bu uygun fiyatlı anakart yeni Haswell işlemcilerle tam uyumlu olup, 2 adet RAM slotuna, bir çok SATA ve USB portuna sahiptir. Bu sisteme R9 280 ya da GTX 960 ekleyip 1 TB Seagate hardiski bağladığımızda 80Plus Bronze XFX TS 650W PSU ile de güç vereceğiz. Son olarakta bu topladığımız sistemi EVO Gaming Case(CIT Galaxy-$44) içerisine monte ettiğimizde güçlü ve uygun fiyatlı bir sistem toplamış oluyoruz. Kasa,harddisk ve güç kaynağını çeşitli markaların uygun fiyatlı modelleri ile çeşitleyebiliriz.

        Tabi ki yukarıdaki örnek dışında ekran kartı için yapabileceğimiz seçim aslında daha geniş bir yelpazede. Ekran kartı seçimini "kaç gigabyte?" kriteri üzerinden değil de mimari ve hız değerleri açısından yapmak daha doğru olacaktır. Daha fazla belleğe sahip ekran kartı daha hızlı diye bir kaide yoktur. Ekran kartı seçiminizi yaparken hangi tip oyunları oynayacağınızı ve ne kadar bütçe ayırabileceğinizi belirlemeniz yararınıza olacaktır.

        Örnek verecek olursak; Bir adet GeForce GT 730 için ortalama 280 TL ödemek zorundayız fakat 1080p çözünürlükte oyun oynamamızı sağlayamayacaktır. Çünkü kartın gücü yetmeyecektir. Diğer yandan bir GTX 750 Ti için ortalama 500 TL ödeyeceğiz ve Maxwell mimarisine sahip bir ekran kartımız olacak. Maxwell mimarisi de Nvidia'nın üst düzey GTX 980 ve Titan X kartlarında kullandığı mimari olduğunu da hatırlayalım.

       GTX 750 Ti modeli boyutlarıyla hem her türlü kasaya sığabilir hem de çok düşük güç tüketimiyle güç kaynağınızı fazla zorlamayacaktır. Sessiz çalışmasının yanında oyun oynarken kolayca ısınmayacaktır. 640 CUDA çekirdeği ve 2GB 128-bit GDDR5@1400Mhz belleği ile makul bir oyun performansı alabiliriz bu kart ile.


             AMD tarafında gelirsek fiyat performans sistemimiz için R9 270 makul bir seçim olacaktır. Bu kart için ortalama 580 TL gibi bir fiyat karşımıza çıkıyor. 6 pinlik tek konektörü ile 150 W güç çekiyor r9 270. Mimari olarak eskimeye başlayan Pitcairn mimarisini kullansa da daha hızlı bir belleğe sahip.(2GB 256-bit GDDR5@5400Mhz). Son olarakta saat hızlarına baktığımızda da 900Mhz ile 1040Mhz saat hızına sahip GTX 750 Ti 'ın gerisinde kalıyor.


             SONUÇ:
          Aslında bu kısa örnekler yazının en başında söylediğim hardcore oyuncular için çok yetersiz gelebilir fakat ülkemizdeki fiyatlar ve kişilerin ihtiyaçları göz önüne alındığında fiyatlarına göre insanları tatmin edebilecek sistemler için ideal ve basit örnekler. İnşallah yeni sistem toplayacaklar ya da sistemini geliştirecekler için yardımcı olabilmişimdir. 

            Siz siz olun her zaman ihtiyaç ve bütçenize göre sistem belirleyin. Bunu sadece bilgisayarlar için değil akıllı telefonlar için de uygulayın. Verdiğimiz paralar hatırı sayılır paralar çünkü. Aklına takılan konular olan ve soru sormak isteyen arkadaşlar yorum kısmından istediklerini sorabilirler bilgim dahilinde birlikte cevaplamaya çalışırız. Teşekkür ederim. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Oyuncu ve Oyun Sistemleri Albümü