17 Ekim 2015 Cumartesi

EKRAN KARTINA NASIL HIZAŞIRTMA (OVERCLOCK) YAPILIR?



Öncelikle şunu söylemekte fayda var hız aşırtma konusu hafife alınacak ve bir anlık cesaretle yapılacak bir iş değil. AMD ve ya Nvidia ekran kartınızı hız aşırttırma(overclock) yaparken kalıcı hasarlar verebilirsiniz dahası bazı durumlarda hız aşırtma sonucu elde ettiğiniz performans kazanımları çok önemsiz düzeylerde olabiliyor. Hız aşırtma ile performansı ikiye katlarım diye düşünen okuyucularımızın bu amaçla hız aşırtma işine girmemeleri daha iyi olur.

    Bunların yanında eğer makinenizin son haddine kadar tüm gücünü kullanmak istiyorsanız bu kesinlikle sizin için bir hobi haline gelecektir.

Zamanımızda ise overclock yani hız aşırtma işlemi eski yöntemleri hatırlayanlar bileceklerdir, büyük ölçüde değişmiş durumda. Nvidia'nın GPU Boost ve AMD'nin Power Tune özellikleri ile birlikte "Ekran kartına biraz voltaj ver sonra da saat hızlarını yükselt!" olayı her zaman işimize yaramıyor.

   Artık voltajı pas yok sayıp yazılımların işi yapmasını bekliyoruz.  Fakat bu şekilde ekran kartımızın kendine has güç limitlerine ulaşamıyoruz. Çekirdekler throttle limitlerine yaklaşmadan hızlarını kontrol altına alıyorlar. İyi bir soğutucuya sahip bir ekran kartı ya da sıvı soğutma kullansanız bile çoğu zaman sıcaklıklar limite yaklaşırken hızlarını düşürüyorlar.

   Biraz fazla şey istiyorum sanki ama dediğim gibi ekran kartı ya da işlemcimizin tüm gücünü kullanmayı istemek hakkımız değil mi???

1.YAZILIMI YÜKLEMEK:

   İşlemci hız aşırmaktan farklı olarak Windows üzerinde ekran kartımızı hız aşırtma yapmak için bir yazılıma ihtiyacımız olacak. Genellikle kullandığımız yazılımlar ekran kartınızın üreticisinin yazılımları oluyor. Örenk vermek gerekirse; GPU Tweak-Asus, Afterburner-MSI vs. 
   Hız aşırtma işlemini kendi kullandığım kart olan Sapphire R9 290 Tri-X modeli üzerinde  yapacağız. Hız aşırtma yazılımı olarak MSI Afterburner yazılımını kullanacağız. MSI Afterburner benim kullandığım overclock yazılımları arasında en iyisi diyebilirim. Ayrıca ek olarak frame-monitoring özelliği ile oyun esnasında kartımızın hız aşırtılmış hali ile stok haldeki hızları arasındaki farkı görebilmemizi sağlayacak.

2.İZLEMENEYİ ETKİNLEŞTİRME:

   Afterburner yazılımını yükledikten sonra ilk yapmamız gereken in-game overlay ve frame rate monitoring ayarlarını aktif etmek olacak. Fraps kullanarak da oyun içinde aldığınız kare sayılarını görebilirsiniz.

3.SAAT HIZLARINI TEST ETME:

   Öncelikle kartımızın stok yani standart saat hızlarında nasıl bir performansa sahip olduğunu anlamamız lazım. Bunu için Unigine Heaven Benchmark 4.0'ı kullandık. Öncelikle stok hızlarda R9 290 ekran kartını test ettik, daha sonra da hız aşırtarak testimizi yapıp karşılaştırma yapacağız.
Unigine Heaven Benchmark 4.0
4.GÜÇ LİMİTİNİ ARTTIRMA:

   Şimdi gelelim Afterburner yazılımını kullanmaya. Afterburner açıyoruz ve buradan Power Limit sekmesinden güç limitini arttıracağız. Bu sekmeyi sonuna kadar sağa doğru çekiyoruz. +50 olacaktır. Bu ekran kartınızın güç kaynağından çekeceği maksimum güç limitini belirler. Burada dikkat etmeniz gereken husun güç kaynağınızın yeterli olup olmadığı. Ben R9 290'ı ilk sistemime taktığımda kart yüke bindiği zaman bilgisayarım kendiliğinden kapanıyordu. Bunu önlemek için güç limitini eksilere çekmek zorunda kalmıştım. Eğer güçlü ve kaliteli bir güç kaynağına sahipseniz(750W ve yukarısı tercih) power limit konumunu sonuna kadar getirmenizde sıkıntı yok. Tabi burada sıcaklık değerlerini de takip etmenizde fayda var. Stok sıcaklıkların üzerine çıkacağız çünkü. Ben sistemimde 16 derecelik bir fark gördüm.

5.SAAT HIZLARINI ARTTIRMA:

   Şimdi ise kartımızın saat hızlarını arttıracağız. Siz kendi kartınıza göre en uygun limitleri araştırabilirsiniz ya da deneyerek kartınıza en uygun limiti bulabilirsiniz. Ben stabil olarak en fazla 150 Mhz daha saat hızı arttırabildim. Yani son hız olarak 1150Mhz değerinde oldu ekran kartım. Tabi ince voltaj ayarları ile daha yüksek hızlara çıkmak mümkün fakat sıcaklık artışının yüksek olması sebebiyle en uygun hızı bu şekilde sağlamış olduk.
Siz de iyi bir soğutma istemine ve overclock potansiyeli yüksek bir karta sahipseniz +200Mhz civarlarında hız arttırımları yapabilirsiniz.
Test Sistemimiz: FX-8350 4.3 Ghz Sapphire R9 290 Tri-X 8 Gb RAM 1000W PSU 128 Gb SSD 1TB HDD

6.BELLEK HIZ ARTTIRMA:

   Son olarak bellek hızlarını arttıracağız. Küçük bir araştırma ile belek hızlarını 1500Mhz 1550Mhz sınırlarına kadar çıkartabileceğimi gördüm. Ben kendi denemelerimde bellek hızını 1500Mhz 'e kadar çıkardım. Testleri ise daha stabil olması için 1450Mhz 'de yaptım. 50 Mhz farkla gözle görülür bir değişiklik olmadı zaten. Ama genel performans artışımız ne oldu şimdi göreceğiz!

7.PERFORMANS KAZANIMI:

R9 290(1150Mhz Saat Hızı 1450Mhz Bellek Hızı Güç Limiti +50 Core Voltaj: +19mV) --- R9 290(Stok Hızlar:1000Mhz Saat Hızı 1300Mhz Bellek Hızı Güç limiti:0 Core Voltaj:+13mV)





















   Peki bu işlemlerden sonra ne kadar performans kazanımı sağladık. Yukarıdaki resimde yaptığım Unigine Heaven Benchmark testlerinin sonuçlarını görebilirsiniz. Ekran kartlarını zorlayan grafiklere sahip bu uygulamada hız aşırtma sonucu kayda değer bir performans kazanımı elde ettik. Ekran kartına daha az yük bindiren oyunlarda kazanımımız daha da fazla olacaktır.

  Sol tarafta ekran kartının hız aşırtılmış hali ile elde ettiğimiz sonucu, sağ tarafta ise stok yani normal hızlarında elde ettiğimiz sonucu görebilirsiniz. Tabi bu kazanımlar bize ekstra sıcaklık ve fan sesi olarak dönecektir. Sizde sisteminize göre hız ayarlarını sizi en az rahatsız edecek şekilde ayarlayabiliriniz. Ben bu limitleri daha da zorladım fakat fan sesi dayanılamayacak seviyelere gelince en stabil bu hızlarda kaldım. Buna rağmen hız artışı muazzam oldu. 30-35 FPS gibi kare hızlarında oynadığınız oyunlarda overclock yani hız aşırtma ile oyun deneyiminizi arttırabilirsiniz. Kim bedavaya performans artışı istemez ki???

4 yorum:

  1. ikisi arasında voltaj farkı var fakat afterburnerda voltaj kısmı kapalı kendi otomatikmi artırıyor ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Voltaj kısmından arttırdık hız artırırken ama sizde Afterburner da voltaj kısmı kapalıysa ayarlardan voltaj kilidini açabilirsiniz.

      Sil
    2. bir işe yaramıyorsa napıyoruz?

      Sil
    3. Bir işe yaramıyorsa yeni ekran kartı alıyoruz.

      Sil

Oyuncu ve Oyun Sistemleri Albümü