27 Ağustos 2016 Cumartesi

PCI Express 4.0 ile Ekran Kartı Güç Kablolarından Kurtuluyoruz



       Güçlü bir ekran kartına sahipseniz harici güç kabloları ile hasır neşirsiniz demektir. Özellikle pencereli kasalara sahip kullanıcılar için kablo düzeni oldukça önemlidir. Fakat ilerleyen zamanlarda bu kablolara elveda diyeceğiz gibi görünüyor. Çünkü yeni nesil PCI Express bağlantısı

tek soket başına 300W güç verebilecek.

       PCI standartlarının geleceği ve yaratılmasının arkasında olan grup, PCI-SIG(Peripheral Component Interconnect Special Interest Group) San Francisco'da yapılan Intel Gelişcirici Forumu'nda yeni PCI Express yapısı hakkında detaylar verdi.

      Daha önceki nesillerde bant genişliğinin her yeni nesilde ikiye katlanmasını beklemişizdir. PCIe 1.0 dan bu yana her yeni nesilde maksimum bant genişliğinin neredeyse ikiye katlandığını gördük. PCIe 1.0'de x1 bağlantısı için 250MB/s bant genişliği görmemizden sonra şu an PCI 4.0 bağlantısı ile 2GB/s bant genişliğinin biraz altını bekleyebiliriz. Bu da demek oluyor ki, PCIe 4.0 x16 soketine takılı bir ekran kartı toplamda 31.508GB/s bant genişliğine sahip olacak demektir. 

     Tabi ki bu yazdıklarımız kağıt üzerinde olan sayısal veriler. PCI-SIG başkan yardımcısı Richard Solomon'un açıklamalarına da bakacak olursak, PCIe 4.0 soketi minimum 300W güç sağlayacak ve sağlayacağı güç tek soket için 400W hatta 500W güce erişebilecek.

     PCIe 3.0 bağlantısının şu anda maksimum 75W güç verebildiğini göz önüne alırsak PCIe 4.0 daki bu muazzam gelişme ile üst seviye ekran kartları bile sadece soket bağlantısı ile tüm gücünü sağlayabilecek. Nvidia a ait yeni nesil GTX Titan X bile ihtiyacı olan 250W TP değerini PCIe 4.0 üzerinden karşılayabilecek. Zaten gelişen üretim teknolojileri sayesinde güç tüketimi de düşmeye devam edecektir. 

     Tabi ki bütün bunlar güç kablolarının tamamen gideceği anlamına gelmiyor. PCIe 4.0 bir anakart aldığınızda ekran kartınız için harici güç girişine gerek duymayacaksınız ama anakart için ekstra güç girişine ihtiyacınız olacak. PCIe 4.0 üzerinde gücü verebilmesi için anakart için ekstra güç şart. Ama ekran kartı üzerinde ekstra kablo kullanmaktan iyidir diye düşünüyorum. Daha az kabloyla hem ekran kartı için daha iyi bir hava sirkülasyonu elde edilebilir hem de kasanın içi daha düzenli olur.

    Seneye çıkması beklediğimiz PCIe 4.0 teknolojisi özelikle oyun sistemlerimiz ve süper güçlü mini bilgisayarlar için çok önem taşıyor. Bakalım beklediğimiz bant genişliği ve güç değerlerini görebilecek miyiz.

2 yorum:

  1. Umarım soket yapısı ve geriye uyumluk sorunu çıkarmaz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Büyük ihtimalle çıkaracak diye düşünüyorum maalesef.

      Sil

Oyuncu ve Oyun Sistemleri Albümü